"Lokalkanalen" 28,500 MHz

       Det är ju som bekant inte alltid som det är öppet på 10 meter och det är långt mellan aktivitetstesterna.

Alla ni som förr körde 27 MHz, ni vet ju redan vad man kan åstadkomma med enkla medel på detta band men det är långt ifrån alla som har en aning ;-) En annan sak som är bra när man ligger och passar är att man är med när det öppnar upp, antingen det är aurora, tropo, eller annat.

Jag och några till använder detta band för att hålla kontakten på lite mer lokal nivå när det inte är öppet och det tycker jag är kul. Har man problem att få tag på en vertikalantenn kan man till exempel kanske komma över en gammal 27-antenn, så kallad "dansk pinne", korta den till ca: 4,85 cm och sedan är man igång. Har man sedan en reservstation i shacket så kan man ju lika gärna låta den stå på med denna antenn ansluten eller hur?

Jag vet att man på flera ställen i Sverige använder 10 meter till lokal trafik och ni får gärna höra av er men lite info om detta om ni vill. Man skulle ju kunna sätta ihop en frekvenslista med QTH som kunde vara bra att ha nu i sommar när många är ute och rör på sig.

Som sagt, denna sida blir vad ni gör den till. Hör av er med info, kommentarer m.m. (använda kontakt i vänsterfältet)

Nedan lite info om "vår" lokalkanal och några av de som ibland finns med på frekvensen.

28,500

SM5SUH Ödeshög, SM6RME Hjo, SM5UGF Vadstena, SM5UGC Motala, SM7SXW Tranås, SM6NQE Mullsjö

 

Valle SM6VYP meddelar följande från Göteborgsregionen.

Vi försöker vara igång varje kväll ifrån 20.00 snt på 28.600
Det har varierat mellan  2 - 15 stationer igång, är det ingen som pratar så ropa allmänt anrop så brukar det vara någon som svarar då vi är några som försöker passa den frekvensen. Och vi har även tänkt på de som inte kan sända men lyssna på oss så de är välkomna att ropa in på 145.400 där jag och SM6LUX passar samtidigt.
De finns ju de som kanske stör grannar så de sänder inte på 10 m men lyssnar.

 

Startsida