IC-751A

Köpte en trasig IC-751A för ett tag sedan. Meningen var att den skulle bli huvudapparat för DX-jagande på 40 och 80 meter vilket den också har blivit. Felen var att displayen inte ville vara med utan slocknade och bara visade punkter och sedan var reläet för styrning av externt slutsteg fastbränt i TX-läge. När jag ändå höll på och hade radion isär så modifierade jag filtersystemet en aning. Under tiden jag använt den har jag även gjort en del andra reparationer som jag också tar upp nedan.

Fel på display.

Felet med displayen på 751A är ofta att ett antal elytar torkar upp. På bilden ser du ett antal gulfärgade små elytar och det är samtliga dessa som behöver bytas ut. Även den lilla blå längst ut på kanten på kortet skall bytas. De utsätts för hög värme där de sitter och det är därför som de ger upp. Lite pilligt att få bort displayenheten ur radion och även att byta ut elytarna men så länge det är ens egen radio och att man är medveten om riskerna och vad som kan gå fel så är det ju upp till en själv. I värsta fall får man ju se sig om efter en annan radio efter provkörningen :-)

Fel på relä för styrning av PA.

Reläet som skall styra externt slutsteg sitter på ett litet kort i bakdelen. Den heter "connector unit" och man får riva isär en hel del för att komma åt den. När man väl gjort det åtkomligt så är det en ganska enkel lödningsoperation för att byta ut det.

 

DC-spänning på anteningången.

På tal om "connector unit", så finns det ett annat fel som kan dyka upp där. Om man får fullt signalmätarutslag vid rx när man använder en DC-jordad antenn kan man kontrollmäta DC vid anteningången på radion. Är det upp till en 6 volt DC där vid RX kan det vara kondensator C40 på "connector unit" som är kass. Den sitter bredvid bakkanten på RCA-kontakterna, mellan rad 1 och 2 från höger räknat.

 

"Aurora" på in och utgående signal.

Om du råkar ut för att det blir "aurora" på in och utgående signaler på vissa band på din 751:a så är det värdet på några trimmkondensatorer på "PLL unit" som har ändrats. Dessa är av dålig kvalitet och även om du ibland kan "reparera" den genom att trimma om dem så kommer felet tillbaka. Enda rätta är att byta. Man får plocka ut PLL kortet ur radion, se bild ovan.

Kondensatorerna sitter under plåtburken så man får börja med att löda bort den undre skärmplåten för att komma åt att löda loss skärmburk och kondensatorer.

Här är 3 av de 4 trimmkondensatorerna utbytta. Som ni ser så är ersättarna jag fick tag på lite större så man får klippa till dem lite i hörnen så att de får plats. När kondensatorerna är utbytta så gäller det att montera tillbaka skärmburk och plåt, montera in kortet i radion och trimma enligt servicemanualen. Var noga med att kontrollera att du ligger på det sidband som uppges i servicemanualen, annars blir det konstiga utslag vid trimning och man börjar tvivla på att man gjort rätt vid monteringen :-)

 

Ombyggnad av filtersystem.

Filtersystemet för SSB i 751A är ganska bra. Samma sitter i 761 och 781. Det jag eftersökte var en ännu smalare bandbredd än den som var original och det var inte så svårt att fixa tack vare en sinnrik bygelkonstruktion i 751:an som ger dig möjligheter att välja filter och olika moder. Till bl.a. IC-706 finns ett 1,9 kHz filter som heter FL-223 och det ville jag ha in i riggen på ett smidig sätt. Det finns 2 filter i 9 MHz MF:n och det är ett för SSB och ett för CW. På bilden är det filtret längst ner som original är CW-filter men den platsen kan styras om till SSB genom byglar. Det jag gjort är följande. Jag tog bort filtret för CW och flyttade ner ordinarie SSB-filtret till den platsen. Sedan fick jag borra nya hål i kretskortet för att pinnarna på FL-223 skulle passa. De är både grövre och sitter 90 grader vridna. Sedan satte jag ditt det nya filtret på det gamla SSB filtrets plats. Det som var kvar att göra sedan var att via ett par trådbyglar på kortet skifta den nedre filterplatsen till SSB från CW.  Dessa byglar sitter snett upp till vänster ovanför filtret, precis ovanför de hopbuntade gråa koaxerna.

Nu har jag en radio som i original jobbar med FL-223 + FL-44 och det enligt mitt tycke är perfekt uppe på bandkanten på 80 meter. När jag trycker in filterknappen så kopplar jag in det ordinarie FL-80 ihop med ett keramiskt filter för bredare bandbredd, vilket är precis det som normalt sker när man trycker på knappen men nu har jag styrt om detta till den nya filterpositionen via byglarna.

Men CW:n då undrar ni säkert, jag har ju tagit bort det filtret. Ja det stämmer men CW är ju ändå på väg att dö ut så det gör ju inget....... Nä skämt åsido, det finns en filterplats till för 455 kHz och där kan man ha ett 250 eller 500 Hz filter för CW om man vill och det borde vara tillräckligt.

Hur som helst så har jag använt 751:an ett bra tag nu och jag tycker radion är suverän. Många riggar har jag haft och jämfört med men det är oftast 751:an som går segrande ur striden. Den har en mycket bra mottagare och lätt att använda och detta ihop med det låga begagnatpriset på denna ganska gamla apparat gör att det blir en vinnare, i alla fall i mina ögon.. Just nu har jag inget nytt modifieringsprojekt på gång men fortsättning följer om det blir något mer.

Om du har några av de ovanstående problemen eller vill bygga om filtersystemet i din 751A så får du gärna höra av dig om du har frågor eller vill ha hjälp.  Använd länken "kontakt" om du vill maila mig.

Jan B

Startsida