Byte av LCD i IC-756

 

Nu när de första modellerna har gått i sisådär 10-15 år visar det sig att det på vissa exemplar blir ett fel i LCD:n som visar sig som blåa horisontala streck i displayen. Allt från ett eller ett par streck till att den blir alldeles full av streck har förekommit. För ett antal år sedan slutade Icom att tillhandahålla nya displayer vilket var ett stort problem. På senare tid har Icom bett sin leverantör att ta upp produktionen igen eftersom behovet fortfarande finns så nu finns dom att beställa hos SRS i Karlstad. Prislappen är 2500:- för en komplett, ny LCD-enhet. Nedan en kort genomgång hur man byter ut displayen för er som känner er manade att göra det på egen hand. Det är inte helt enkelt eftersom den sitter lite inklämd i frontenheten men det går. Om du känner dig osäker på att göra detta själv så kan det bli billigare att lämna in radion för bytet ifall oturen skulle vara framme och du tar sönder något.

Läs igenom allt innan du sätter igång. Jag tar inget ansvar över skador som du kan åsamka radio eller dig själv om du ger dig på att göra detta. Är du osäker, lämna in riggen till en tekniker, det kan du tjäna på. Jag reserverar mig för att jag kan ha glömt någon information i beskrivningen som är viktigt eller underlättar jobbet. Allt är skrivet ur huvudet några dagar efter att jag gjorde jobbet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Börja med att plock bort över och undersvepen och samtliga normalstora rattar. Ringen runt mikrofonkontakten samt de smala "pinnarna" för Mic gain, RF power m.fl. behöver du inte ta bort då dessa passerar igenom fronten. VFO-ratten sitter med en insexskruv.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta även bort plåtskruven under VFO-ratten som håller VFO-bromsen. Du behöver inte ta bort skruven som man justerar bromsen med som sitter snett ner till höger.

 

 

                                Innan du plockar bort frontenheten från radion skall du lossa 2 flatkablar samt 2 kretskortskontakter som sitter mellan radiodel och front.

 

                               

Efter det är det bara att lossa 2 skruvar på var sida och ta bort fronten från radion. Var försiktig och kontrollera att de lossade kablarna inte fastnar någon stans. Nu kan du ställa undan själva radiodelen och bara ha fronten framför dig på bordet.

 

 

Nu skall du försöka att ta bort själva plastfronten som sitter över plåtchassiet. Det sitter ganska tajt så man för vara försiktig och ha tungan rätt i mun. Det sitter 4 st. flatkablar på själva plastfronten som löper igenom plåtchassiet så dessa måste du lossa och se till att de löper fritt när du tar bort den. Fronten sitter på 6 ställen med plastklackar och man kan se till att den glider över dessa genom att skjuta in något lämpligt som lyfter upp fronten något. Tänk på att det är plast bara och dra hela fronten rakt ut så du inte får "byrålådslåsning" på den. Var försiktig med flatkablarna när du tar bort den.

  

 

 

 

 

 

 

 

Ta bort de två låsmuttrarna och brickor som sitter på pottarna under S-metern. Om skyddsglaset på S-metern sitter kvar i plastfronten kan du knäppa loss det och sätta det på plats på mätaren för att skydda visarnål m.m.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det dags att ta bort det kretskort som sitter över LCD-enheten. Själva kortet sitter med plåtskruv som du säkert ser men innan du lossar dessa finns det lite annat att göra. Först måste du löda loss visarinstrumentet. Det finns två st. vita pilar tryckta på kortet som visar de lödningar du måste ta bort. Tag bort lödtennet och instrumentet ramlar bort, var försiktig. Lägg det åt sidan så länge. Efter detta skall du lossa resterande flatkablar samt de två kretskortskontakterna för VFO:n och högspänningen till LCD:n. Sedan kan du lossa plåtskruvarna som håller fast kortet och sedan försiktigt ta bort det. Var försiktig med de lossade kablarna.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu äntligen ser du LCD-enheten och den sitter med 2 skruvar och 2 styrstift ute i hörnen. Ta bort skruvarna och lirka bort LCD:n. Innan du  monterar dit den nya LCD:n, glöm ej att flytta över den lite rosafärgade flatkabeln till den nya enheten så du inte efter att du skruvat ihop hela radion upptäcker att det inte fungerar :-) Lägg enheterna jämte varandra och flytta över kabeln så den hamnar i samma position. Denna kabel sitter fast, dels med en låsning på själva kontakten, dels med en liten dubbelhäftande kudde mellan kabel och kretskort. Var försiktig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Här är alla 4 delar som man måste plocka ner fronten i för att kunna göra bytet.

Sedan är det bara att montera ihop allting igen i den ordning du tog bort det. Var försiktig och se till att alla flatkablar kommer med igenom när du monterat ihop de olika enheterna.

GLÖM EJ: Brickor och muttrar på de två pottarna under s-metern. Klicka fast visarinstrumentet i platsfronten och löd ej fast förrän den sitter på plats och allt ser bra ut. Glöm ej att koppla ihop alla kablar. Passa på och dammtorka plastfronten när du har den lös. Kolla så du inte lämnat några fula fingeravtryck på LCD eller fönsterrutan på fronten. TIPS! Ta närbilder med en digitalkamera på kablar m.m. innan du plockar bort dem om du känner dig osäker på placering m.m.

 

LYCKA TILL de Janne / SM5SUH

Startsida