Definition av ”mint condition”

 

Köpte ett Drake L7 slutsteg på DX-Radio och var inte riktigt beredd på det skick det befanns sig i så jag tyckte att det var värt att dokumentera detta då jag troligen aldrig mer kommer att vara med om det här.

 

 

För 38 år sedan köpte en 25-årig radioamatör in ett nytt slutsteg av märket Drake L7 Tanken var väl att det skulle användas längre fram i livet när licensen skulle höjas från det T-cert han hade men det blev troligen inte så. De första åren stod det mer eller mindre oanvänt, kanske han startade upp det någon gång för att se att det fungerade eller så stod det bara för det uppvisar inga spår av användande över huvud taget.  På grund av tragiska omständigheter blev han "silent key" i unga år och då blev utrustningen stående i ett förråd för 24 år sedan och har stått där fram till nu.

 

Den helt obläddrade manualen, med garantikvitto och kontrolltaggar för steg och nätdel. Här nedanför kommer nu ett antal bilder som visar skicket ut och invändigt.

Här håller jag på att varmköra steget med bara glödspänning och motionerar omkopplarna m.m.

Inga överslag eller konstigheter ännu så länge med högspänningen ansluten. Har bara dragit bias genom rören ännu så länge för att få upp tempen på anoderna lite och framöver kommer jag att lägga på effekt och provköra.

 

Om inte detta kan kallas för mint condition så vet jag inte vad som har rätt att kallas det. Detta är ett rent samlarobjekt egentligen och borde kanske höra hemma på ett Drake museum. Hur som helst så kommer det så småningom att hitta till rätt ägare som har vett och förstånd att uppskatta det.

 

**** Uppdatering...  Efter varmkörning och test visade sig att det gav ungefär halva förväntade uteffekten och hade hög SWR på ingången. Ett av de två rören var defekt genom att gallret inte hade kontakt med mer än en av pinnarna som sticks ner i sockeln. När man vänder röret upp och ner och tillbaka hör man tydligt att något är löst. Eftersom man inte vet vad som hänt under de 38 åren det funnits till så kan man inte säga vad som hänt men kanske troligast att det utsatts för en stöt under någon transport eller liknande. Nu sitter det två stycken 3-500ZG rör i och utan att pressa det för hårt är det testkört och motsvarar förväntningarna och ingen SWR på ingången.

 

Efter att förgäves försökt att hitta ett oanvänt Eimac 3-500Z som kunde ersätta det som var trasigt var jag tvungen att gå till mitt förråd och plocka ut ett paket med 2 st. matchade rör NOS från tidigt 90 tal av ett amerikanskt märke (gjorda i kina men kontrollerade och testade i USA) som heter Pride. Detta fabrikat är inte så vanligt men jag ser det ibland i en del Drake L4 som kommer från ambassader eller liknande. Rören är mycket välgjorda och vid en jämförelse mellan ett Eimac och av dessa kan man inte se någon skillnad alls. Om någon som läser detta har mer info om dessa rör får ni gärna skriva en rad om detta till mig.

Dessa två nya rör är nu smygstartade i L7 steget och även provkörda med hyfsad hög effekt, runt 1 kW och allt verkar fungera som det ska. Kommer köra ett antal QSO på lite olika band framöver. Här nedan lite nya bilder på de nya rören.

 

 

 

 

 

 

 

Startsida