Montering av nytt rör i ett gammalt AL-1200 slutsteg.

 

Börjar med en optisk besiktning och kontrollmätning av spänningar m.m.  Inga fel kunde hittas och det hade utlovats i de svar jag fick när jag frågade säljaren.

 

Tre av fyra lampor till mätarna var trasiga, vanligt fel att dessa ger upp om man inte sätter ett seriemotstånd till dom vid montering. Byter till fyra nya och plockar bort de markeringar

som gjorts av tidigare ägaren då dessa troligen inte kommer stämma med det nya röret och på de delar av banden och de antenner jag eller nästa ägare kommer använda sig av.

 

Här ser det ut som det brukar i amerikansbyggda steg tycker jag. Fläkten har 4 olika hastigheter och den var ställd på max (contestläge). Enligt manualen skall det räcka med den

lägsta hastigheten för normala SSB och CW QSO men jag valde det näst lägsta för att ha lite marginal.

 

Här ser det ok ut förutom en något bränd RF-choke men det är inte avbrott i den så den får sitta kvar under testtiden och kanske byts ut senare.

 

Dags att plocka fram godingen som stått på en hylla i ett antal år. Vad var skicket från början, det ser nytt ut men kan det vara ett rör som flashat och plockades bort direkt vid ett

byte, många frågor som jag inte hade svar på, men snart vet vi.

 

Monterat och klart med skorsten.

 

 

10 timmars varmkörning med glöd utan högspänning, nu kan jag inte vänta längre utan måste testa.

 

Innan jag provkör monterade jag in Ameritrons egna Grid protection modul som de säljer löst. Att inte detta sitter i från början i ett steg som idag kostar 50 000:- är skandal.

För er som har ett Ameritron av något slag, fundera på om det inte är värt att köpa och installera detta extra skydd om det inte redan sitter i. Det är enkelt att montera med befintliga

skruvar och 4 trådar att ansluta, i alla fall på denna modell. När jag läser instruktionen ser jag att samma modul som heter GOP-100 passar till flera olika steg, bl.a. AL1200/1500/82/572 m.fl.

 

Nu är det testkört och röret rejält varmkört och inga konstigheter eller så har jag märkt av utan det verkar vara helt i sin ordning. Enligt manualen skall man med ca: 50 W  drivning få

ut ungefär 1 kW eller något mer och det stämmer bra och även strömmarna ser ut att ligga i fas men vad som står i manualen. Har tyvärr bara en 10 A säkring i nätet så har inte kunnat

testa det ordentligt ännu men över 1 kW vid 50 W* in bådar gott eftersom max driveffekt är satt till 100 - 130 W  :-)  Film på testkörningen finns här.

* Enligt Eimacs egna datablad på detta rör skall det klara 20 gångers förstärkning vilket stämmer väl här och borde indikera att röret är i gott skick.

 

Startsida