Amatörradio är fantastisk, eller hur? Så många olika sätt att utnyttja en och samma hobby. Man kan vara intresserad av kortvåg eller mikrovåg, foni, digitalt eller CW. Köpa allting själv och bara köra eller hålla på och bygga och aldrig komma ut i luften. Sätten är många och alla har lika roligt på sin kant. Det är ena sidan av vår fantastiska hobby. Den andra sidan är att det är väldigt vanligt att folk fuskar i denna hobbyutövning. I vissa fall kanske för att det är svårt, i vissa fall för att det kan vara ett tävlingsmoment inblandat och då vet vi ju alla vad som händer när han med hornen tar tag i oss :-)

Mina påstående nedan är med glimten i ögat men kanske ligger det en liten gnutta allvar bakom, vem vet....

 

Fusket är olika och har väldigt olika nivåer. Från det  grövsta att tillskansa sig ett certifikat utan att man bevisat att man har den kunskap som erfordras till det mest harmlösa att låta någon annan ta reda på var DX-stationerna har för signal, var dom ligger och lyssnar och sedan köra den och vara stolt över kontakten. (ja, jag menar DX-klustret, vilket gör de flesta till fuskare i mina ögon HI)

 

Andra vanliga exempel på fusk.

Sitta på en klubbstation med mumma-PA, jätteantenner och köra med sin egen signal istället för klubbsignalen och sedan vara stolt och kanske till och med skryta över kontakten.

Mer eller mindre regelbundet köra med 3, 4, 5 (och ibland ännu fler) gånger högre effekt än vad som är tillåtet, vilket inte gör det lättare för de som "håller  sig på mattan" direkt, när de inte slåss på lika villkor. Likadant där, hur kan man vara stolt och skryta över en kontakt som kanske aldrig hade varit möjlig om man hållit sig inom regelverket?

Köra med remote RX eller TX eller båda via Internet eller annat, utan att meddela motstationen, för att tillskansa sig en fördel med ett geografiskt eller effektmässigt  mycket fördelaktigt QTH och sedan tillgodoräkna sig detta i DXCC. (Hur fasen kan man vara stolt över ett QSO, kört med hjälp av grejer som står på annan plats och sedan till råga på allt logga ner det och räkna med QSO:et i sin DXCC-jakt?) 

Köra, logga och skryta över CW-QSO som man kört med datorn för att man inte kan ett CW-tecken.

Listan kan vara längre och kommer jag på något mer skriver jag in det.

***Till sist ett tips till er som inte har kunskap eller annan möjlighet att fuska men ändå inte vill vara sämre än många andra av era amatörradiovänner. Om ni har svårt att köra radio hemifrån på grund av QRM, jobb eller annat så skicka ett mail till mig med önskemål om vilka länder ni vill ha körda så kan jag köra dom åt er. Jag kör hemifrån med helt normala grejer utan någon hjälp utifrån och använder er signal vid kontakten så QSL-kortet kommer till er.

*** Detta stycke är ren sarkasm från min sida. Givetvis kommer jag inte att köra några QSO åt någon annan men det väcker ju en intressant fråga eller hur? Är det värre att köra ett QSO åt någon annan än att sitta på en klubbstation och köra med sig egen signal, eller köra QSO med t.ex.. 5 kW eller köra jänkare på 160 meter via en USA-placerad radio styrd via Internet.

Hur som helst, en fantastisk hobby är det med eller utan fuskarna.......

Kommentarer? Använd gärna gästboken men du måste våga ange din signal.

Detta är mina egna tankar och funderingar och det är inte min mening att peka ut någon speciell. Tänk på om ni skriver något i gästboken att det inte blir för lätt att läsa mellan raderna att ni tar åt er och i och med det pekar ut er själva som tillhörande den fuskande skaran.

Startsida