OBS. Första stycket ca: 10 år gammalt. Läs längre ner om de nya experimenten också.

 

En introduktion i hur du blir

”En knallkork bland storkanonerna”

 

80 meter är ett band som många av oss har varit ganska aktiva på men ofta stannar det vid lite ringar och QSO med kompisar på utsatta tider. Inget ont i detta givetvis men jag tänkte om jag kanske kunde locka några fler till att gå ett steg till och börja köra lite DX på 80 meter.

 

Ofta får man höra saker som att jag har inte tid, jag har för mycket störningar eller jag har inte plats för antenner som orsak till att de inte kommer igång. De två första orsakerna lämnar jag därhän, för om man inte har tid eller har för mycket störningar då måste man ju först undanröja dessa problem men jag tänkte att jag kunde kanske så ett litet frö hos er som klarat sig förbi de 2 första hindren ovan.

 

Jag har tidigare aldrig brytt mig om att försöka köra DX uppe vid bandkanten, mest för att jag helt enkelt trott att man måste ha mycket effekt och en jätteantennpark för att överhuvudtaget få något i loggen men denna vintern har jag insett motsatsen. Man kan köra en hel del även med enkla medel och ”låg” effekt.

 

Grundförutsättningen för mitt vinterexperiment var en gräsmatta i anslutning till huset och i mitt fall utnyttjar jag ca: 20 * 20 meter. När gräsklipparen gjort sitt sista pass för hösten och den får sin välbehövliga vintervila passar jag på att använda ytan till annat än att ha solstolar eller fikabord på. Jag köpte in en Butternut HF2V vertikalantenn från SRS och åkte till det lokala storköpet och köpte 200 meter elkabel. Antennen är en gammal beprövad sak som sålts sedan 1984 och använts på många DX-expeditioner. Den är väldigt enkel i sin konstruktion och är inte mer än strax över 1 meter omonterad. Den har en totallängd på strax under 10 meter och har 2 spolar för att matcha radiatorn till 40 och 80 meter samt en spole i botten för att matcha antennen mot jordradialsystemet. Jag grävde ner det medföljande jordfästet (ett aluminiumrör) på ca: 40 cm mitt i gräsmattan och strax i jämte detta slog jag ner ett vinkeljärn med en längd på ca 40 cm. Längst upp på vinkeljärnet hade jag borrat att antal små hål. Vinkeljärnet får 2 funktioner, dels som DC-jord till antennen (inget som påverkar effektiviteten men kan vara bra vid åska eller kraftiga statiska urladdningar) dels som en bra fästpunkt för jordradialerna. Jordradialerna gjorde jag av 10 stycken 20 meter långa elkablar som jag satte en kabelsko på i mitten. I vardera ytterände tog jag en bit av en blomsterpinne modell tjockare, borrade ett hål i den och trädde kabeln igenom och slog en knut.

 

Efter att monterat ihop delarna till antennen och satt dit den på jordfästet var det dags att rulla ut radialerna. Kabelskorna skruvades ihop med vinkeljärnet och sedan var det bara att lägga ut linorna jämt fördelade runt antennen. När jag tycket att fördelningen var bra sträckte jag ut tråden och tryckte ner blomsterpinnarna i gräsmattan. Koaxialen ansluts till antennen via kabelskor, mittledaren till radiatorn och skärmen till jordfästet + vinkeljärnet. Koaxen ligger sedan på backen in till huset. Jag gjorde justering av spolar enligt bruksanvisningen sedan var allting klart. Jag har inte behövt göra några efterjusteringar under hela vintern men man kan märka en viss liten skillnad i SWR när det när det är snö eller inte på backen men den är inte stor. Bandbredden på 80 meter är inte mycket mer än 15 kHz men det räcker gott och väl till för t.ex. DX-fönstret uppe vid bandkanten. Man kan förbättra bandbredden genom att montera ”top loading” som består av 4 styck trådar på vardera 3,65 meter fästa en bit upp på antennen men jag har inte brytt mig om att göra detta.

Nu är det bara att sätta igång och köra och sagt och gjort, de första trevande svaren på CQ anrop av VK och JA stationer på 3.799 MHz gjordes på eftermiddagen vid greyline och döm om min förvåning då de svarade upp och gav mig hyfsade rapporter.

Sedan har det bara rullat på. Jag vet att antennen är för kort för att vara riktigt effektiv och jag vet att jag har alldeles för några radialer som också är alldeles för korta men det gör ju saken bara ännu roligare. Jag har kört fina DX ”långa vägen” på eftermiddagen vid greyline och även den ”normala vägen” senare på kvällen samt tidigt på morgonen.

Jag har aldrig haft en tanke att blanda mig in i bland de stora ”kanonerna” utan jag var bara intresserad av att se om man överhuvudtaget kunde få något i loggen med enkla billiga medel och det var inga problem. Det blev 110 körda länder, och just nu är 61 av dom "confirmed" via byrån. Många rara, en del ganska svåra också så om man har lite tålamod så går det utan att fylla upp ytan utanför huset och tömma plånboken :-) Nu har jag slutat köra DX på 80 meter, antennen är såld.

 

Utrustningen som jag använde och som gav mig mycket nöje är följande.

 

Antenn: Butternut HF2V

 

Radio: IC-751A

 

Slutsteg: FL-2100Z ca: 500 W

 

Good Hunting de Janne / SM5SUH

 

 

Så här ser inkopplingen av radiator och radialer ut. Nedre delen av antennen är isolerad från den övre och där emellan sitter en spole som matchar antennen mot jordradialsystemet. Ju effektivare radialsystem ju längre får man dra isär spolen. Jag valde att justera efter modell lägst SWR men man kan ju även impedansmäta om man har sådan utrustning. Skärmen på koaxen går till nedre delen som i sin tur går till nedersta delen på spolen samt till jordradialerna.

 

 

 

Detta är de fösta 1,5 metrarna av antennen, resten är bara raka rör i minskade dimensioner upp till knappt 10 meter. Jag har valt att staga den med 3 nylonrep uppe vid ca: 3 meter eftersom markfästet inte blev riktigt stadigt.

Med de 2 stora spolarna justerar man var på banden man vill ha antennen i resonans, den övre till 40 meter och den under till 80.

 

 

 

 

Nu var det dags igen.

 

Efter många års uppehåll har jag nu tagit upp det här lite grand igen. Införskaffade en begagnad Butternut HF-6V denna gång och monterade upp den på platsen för den gamla antennen. Radialnätet verkade ok så jag provkörde några kvällar och det verkade funka ganska bra. Nu håller jag på och förbättrar det gamla radialnätet som bara var 20st. till antalet. Har gjort en ny fästplatta, se bild nedan och skall börja dra tråd nu så fort vädret tillåter. Jag kommer lägga detta radialnät uppe på det gamla så jag kommer utöka de 20 med 112 så totalt kommer det bli 132 radialer med varierande längd. Det är så skönt att inte behöva bry sig om längden när de ligger på backen. Bara dra ut så lång man kan eller vill.

 

 

Här är fästet klart för att användas. Hålet i mitten träs över fästet som är nergjutet i backen till antennen, sedan är det bara att ansluta trådar. 3 mm aluminiumplåt i det här fallet 300 x 300

 

 

Tråddragning startad. Fy sjutton vilket jobb. Ni som delat på DL1000 vet vad jag menar.. Men men, mindre radiokörning ett tag och mer "trädgårdsarbete" så skall jag efter  att fått ut ca: 1,8 Km tråd förhoppningsvis skörda av det jag sått.

 

 

Regn mest hela dagarna, så det får blir lite kvällsjobb med pannlampa när det är uppehåll. Vertikalskärning av gräsmattan skall vara bra mot mossa sägs det ju HI

På grund av att jag klipper denna del av gräset och för att vi på vintern utfodrar rådjur med ca: 20 kilo morötter + ensilage i veckan så har vi mycket trafik av småvilt

och det vore inte så kul att hitta ett djur intrasslat i radialerna när man går ut på morgonen.

 

 

De 5 längst till vänster är här nere i gräsmattan, "bara" 107 kvar.... Fasen, man kanske skulle vara nöjd med lite tråd uppe i träden och ligga och testa mikrofoner med lokalstationer trots allt??

 

 

 

Nu är det klart !!  122 radialer blev det totalt. Jag hade ju inte räknat ut något delningstal i omkretsen utan bara la ut dom "på känn" och det gjorde att det blev några uttag över när jag väl kom runt.

Jag har ingen lust att gå och rycka upp och flytta alla radialer lite grand för att få ut de sista utan det får vara som det är nu. Det täcker backen ganska väl. Spolen som ni ser en del av är anpassning av radialnätet och

ju längre utdragen den måste vara för bästa SWR, ju bättre radialnät och det går inte att dra ut den mer nu utan att ta bort varv så det borde vara ett bra betyg på att systemet fungerar.

De bruna kablarna är det gamla radialsystemet som var 20 x 10 meter och det kopplas ihop med de nya som är 102 till antalet och med varierande längder mellan 15 och 20 meter.

 

 

 

 

Startsida