Här nedan kommer jag i mån av tid och minne ställa upp de riggar jag har eller har haft under åren. I vissa fall när jag kommer ihåg något särskilt så finns det väl en och annan kommentar om riggen eller händelser runt den. Det är inte alldeles säkert att riggarna står i den ordning som jag ägt dem även om jag försöker komma ihåg rätt. Kommentarer och vissa slutsatser om riggarna är mina personliga och i vissa fall kanske inte överensstämmande med dina uppfattningar men så är det ju ofta. Tänk om alla skulle tycka likadant om allting. Fy sjutton var tråkigt, alla skulle åka Saab 93, och spela golf, hellre än bra :-)
Just nu är det 32 olika modeller men jag kommer säkert på fler. Några av dem har jag haft flera stycken av men tar bara upp dem i gång för det.
Om ni vill se hur apparaterna ser ut och läsa lite mer info om dom så har jag länkat varje rubrik till info om radion på www.rigpix.com så det är bara att klicka på radionamnet så öppnas ett nytt fönster med bild och info.
Om ni upptäcker några sakfel i min text så uppskattar jag om ni gör mig uppmärksam på detta.
Min första riktiga amatörradiostation. Stor klumpig helrörsrigg som jag använde i sommarstugan för många, många år sedan. Var helt omöjlig att vidröra om inte radion var ansluten till ett jordspett utanför köksfönstret. På sommaren när det var torrt var man tvungen att "vattna" spettet för att spänningen från de läckande kondingarna skulle leta sig ut i backen istället för till fingrarna när man tog i radions rattat, chassi m.m. Eftersom det saknades vatten på torpet och det man tagit med sig hemifrån ibland tog slut så var det mer än en gång man fick springa ut på natten och pinka på spettet när det dök upp ett DX :-)
Första riggen som inte bara hade rör utan även lite transistorer som kom i min ägo. Hade en trevlig finess, ett särskilt 11 meters läge HI
Ambassadversionen av drake där RX och TX satt över varandra under ett och samma svep.
Min första radio med digital visning.
Första riggen jag köpte ny. Köpte den hos CAB till julspecialpris strax efter att de kom ut. Har för mig att den kostade runt 8 000 för att senare stiga till runt 13 000:-
Tyckte detta var en bra radio. Den jag hade var utrustad med alla extra filter och i bra skick. Kom ihåg att jag tyckte om mottagaren. Den var tyst och fin. Idag kan man köpa en 745 för ganska lite pengar och är den i bra skick och funktion så har man en toppenradio för en billig peng. 745 har heltäckande mottagare och dess föregångare 740 hade bara amatörbanden.
Trevlig rigg. Köpte den ny hos CAB. Kommer ihåg att jag gillade (och saknade efter försäljning) den lilla ratten till vänster om VFO:n som man använde för "snabbQSY". Hade skjutpottar för bl.a. effekt och mickgain som ständigt oxiderade vilket gav radion lite av en egen vilja när det gällde inställningar av dessa.
Vilken radio, hur kul som helst och toppen som polisradio också. En irriterande fläkt som gick hela tiden men byte av ett motstånd som sänkte varvtalet gjorde den nästa ljudlös. Denna modifiering är godkänd av Icom att göra och om ni har en 706 av första modellen och tycker att det står i hyllan och för oväsen kan jag verkligen rekommendera denna modifiering.
Termostartstyrd kylfläkt, 20 W på 2 meter, mindre skillnad mellan preamp av/på samt möjlighet till DSP var de stora nyheterna. En bra funktion som kom till var att man på en ratt kunde flytta sig framåt bland minneskanalerna eller frekvens. Är lite osäker på exakt vad det var den gjorde men kom ihåg att jag tyckte det var bra :-)
Trevliga, snygga riggar. Första för mig med inbyggd tuner. Hade 2 stycken kompletta "lines" med högtalare, nätdelar och bordsmikrofoner, det var en mäktig syn i shacket.
Så var det då dags. Fick tag på den riggen som gjort störts intryck på mig hittills och många har passerat mig efter det. Många är de riggar som jag jämfört med denna "goding" men det har alltid varit 751:an som fått stanna kvar. Vet att det finns ägare av den första modellen IC-751 som hävdar att det inte är någon skillnad på dem men det är det kan jag tala om. Det gjordes ett antal uppdateringar av 751 och efter 2 år på marknaden kom då 751A men ett helt ny "main unit" mer och bättre filtermöjligheter m.m. det är betydligt mer IC-kretsar och mindre transistorer i "A" varianten än i den första.
En riktig monsterrigg som kostade en del även som rejält begagnad. Hör en del som gnäller på att IC-7800 kostar 92 000, de vet inte om att 781 var uppe i 96 000:- ett tag och då var det annat penningvärde. Helt klart en mycket bra radio, jag hade kanske svårt att höra och förstå hur bra den var och den gjorde mig aldrig missnöjd vad gäller RX och funktioner m.m. Tittade man in i den så såg man en fantastsikt välbyggd radio som om den skulle byggas likadant idag skulle kosta skjortan. Ett par saker var jag inte nöjd med. Den hade en ganska stor fläkt som kylde både nätdel och PA och den hade ett brummande ljud som kom av motorns konstruktion. Genom att montera en extra fläkt på nätdelen så fick man ner temperaturen så att inte den stora fläkten startade så ofta. Sedan var man ju lite osäker hur länge det bildrör som satt i för spektrumet skulle hålla och hur dyrt det skulle vara och ersätta. Men den är väl utan tvekan det bästa jag har haft eller kommer och ha på bordet inom överskådlig tid.
Bortskämd av spektrumskåpet på 781 så var den naturligt att välja en 756 vid nästa byte. Kan nog säga att det där med spektrum är beroendeframkallande. Man har koll på ett helt annat sätt under DX-jagande i pileups, contest eller om man bara vill kolla om något band är öppet. Denna radio är fantastiskt tyst i mottagaren och det tar en stund innan man vant sig vis att den låter som den gör. Man tycker nästan det är något fel i början men när man sedan lyssnar på en annan radio så blir man övertygad om att det är alla andra apparater som det är fel på :-)
Ytterliggare lite bättre än sina föregångare. Mer effekt på 2 meter, även 70 cm, belysta knappar och framförallt, den låter mycket bättre än sina föregångare. (förutsatt att man inte kör för hårt processat)
En "rejäl" rigg. Stor och tydlig display, beprövad teknik och uppbyggnad då den ärvt en hel del från IC-761 som i sin tur har tagit det mesta från IC-751A och vad jag tycker om den kanske ni redan ha läst om längre upp.
Trevlig radio som ser ut som en amatörradio skall göra tycker jag. Varning för de första tillverkade exemplaren. Se till att få en som har den sista versionen av programvaran då den har bättre justeringsmöjligheter av DSP och bättre möjligheter att hantera inkommande signaler m.m. Var väl den första DSP-riggen där man kan reglera filterbredd m.m. Har ju även autonotch och brusreducering men jämfört med 756PRO så var de sämre.
Då jag inte var riktigt nöjd med AN och NR i 870 jämfört med 756PRO så var jag ganska spänd att få testa dessa i TS-2000. Tyvärr konstaterade jag ganska snabbt att det inte var någon större skillnad mellan 870 och 2000 när det gäller den saken. Det verkar som om det inte är processorkraft så det räcker för att både hantera önskat och oönskat ljud på samma gång. Annars finns det ju en del trevlig funktioner på TS-2000, t.ex. sky command som medger fjärstyrning av riggen. Detta var en av anledningarna till att jag skaffade 2000 men efter att testkört ett tag så försvann behovet av det för mig. Jag hann i alla fall testa igenom det ordentligt och det fungerade bra. En sak som jag inte begriper är hur det tänkte sig att den automatiska tunern skall hantera en varierande stående våg, antingen vid QSY eller vid Snö/regn m.m. AT:n i riggen stämmer inte av antennen på nytt om ståendevågen ökar utan man måsta vara där och trycka på knappen själv. Sökte i manualen efter den menyinställning som aktiverade "auto tune on" då AT:n startar om vid förhöjning av SWR som på Icoms riggar men hittade inget? En kul grej var att när jag kom hem med riggen så undrade sambon varför jag köpt en ny video när den vi hade fungerade bra HI HI.
- Mycket rolig liten "leksak" blev överraskad av den fina mottagaren och hur bra den lät trots den lilla högtalaren. Gjorde 2 modifieringar av den omgående. 1: Montering av 1 A picofuse på + och - kabeln på batteri kassetten som löser ut om det blir något fel inuti radion och man har laddbara celler i. Som ni säkert vet så ger en laddbar cell en massa ampere vid kortslutning och eftersom radion är helt osäkrad invändigt så kan skadan blir stor vid en eventuell kortslutning. Med dessa säkringar monterade så hinner det inte hända så mycket vid ett eventuellt fel.
- 2: Klippte av kabeln som förhindrar laddning av laddbara celler i original kassetten. På det viset fick jag en billig "ack", köpte laddbara R6 på Biltema och stoppade i. Givetvis kan man inte köra vanliga batterier efter denna modifikation.
En mycket trevlig rigg som jag tycker är underskattad rejält. Toppenbra funktioner, modernt utseende med DSP, HF, 6 och 2 meter 100 W allmode överallt. Stora rejäla siffror i displayen och mätaren visar uteffekt, ALC och SWR samtidigt. Bytte ut standarfilter FL-272 till ett bättre (kräver demontering av kort och lödjobb) och utöver det så har radion plats för 3 extra filter till vilket gör att man kan skräddarsy den för sina behov.
Ser ut som en 746:a men har ett annat innehåll. Denna radio är av full-DSP typ 756PRO och det ger dig lite mer möjligheter med inställningar av bandbredder m.m. Den har alltså inga filter att byta/komplettera med utan allt styrs från processorn som på 756PRO/TS-870/TS2000 och 756PROII
- Äntligen en liten radio med inbyggd tuner. Bra mottagare, tyckte den var bättre än 706:an.
- Körde en del mobilt på 80 meter med den och ofta räckte de 10 wattarna till. Monterade in ett extrafilter i den och det gjorde mottagaren ännu bättre. Denna radio kommer jag att skaffa igen längre fram för att behålla ett tag.
Första modellen av 756 som är uppbyggd på det äldre sättet med filter. Har samma spektrum som 756PRO men inte i olika färger utan bara i "stencilblått" Har även upptäckt att Nisse Hult på andra sidan jorden faktiskt inte bryr sig om vilken färg jag ha på displayen när jag kör honom :-) Riggen har ett betydligt högre "egenbrus" jämfört med 756PRO och det tar en stund att vänja sig vid detta. Den har heller inte att de finesser med filterinställningar m.m. som PRO:n. Jag har bytt ut ena originalfiltret i radion till ett bättre och nu är den riktigt bra. Använder den fram till dags dato som huvudstation för DX-körande, bl.a. uppe vid bandkanten på 80 meter och där sköter den sig med den äran.
Nu äntligen har jag haft chansen att ha en TS-850 på bordet. Har ofta hört bra lovord om denna rigg på banden. Trevlig rigg med bra filterfunktioner, sloop tuning m.m. Känns rejäl och bra. Med den extra DSP-100 kan man få ytterliggare finesser men tyvärr hade jag inte den. AT:n i denna ville skrika lite grand när man bytte band och den skulle flytta sig långt. Monterade bort och plockade ner den och smorde sedan upp axlarna till motorerna och sedan blev den helt tyst och fin. Har inte svårt att förstå de ägare som har svårt att skilja sig från denna radio, den känns riktigt bra och klarar sig bra även när det är tuffa förhållande på banden.
En liten "doldis" från Icom. Modern rigg men snabb AT, quicksplitt och annat som man räknar till de moderna riggarna. Kom som ersättare för 737A men blev inte så långlivad på grund att att andra modeller knackade på dörren. Har kört den en vecka när jag skriver detta och jag tycker att det är en trevlig radio. Lagom storlek, bra funktioner. 2 extra CW-filter går att montera men inget för SSB tyvärr (det går ju att byta ändå om man är van vid lödpenna och skruvmejsel, i min radio är standardfiltret FL-30 utbytt till det betydligt bättre FL-80. En modifikation som jag för övrigt gör i de flesta riggar som det behövs i om jag planerar att behålla dem ett tag.) Prestandan ligger väl i 735-klass men med mer och bättre funktioner. Finns även som 736 med 6 meter och inbyggd nätdel.
Amerikansk QRP-rigg. Liten robust och strömsnål. Går säkert att köra över med bil utan att det händer något. Justerbar från 1 watt och upp till minst 20, mer på vissa band. Har använt den som "endarigg" på 80 meter i en vecka med fantastiska resultat. Vissa motstationer trodde inte på mig när jag sa att jag körde 20 W. Utrustad med Vogad kompressorteknik som verkligen ser till att få ut det mesta av den lilla effekten i antennen. Lite dålig på att hantera starka signaler men man vänjer sig att parera med RF-gainen. Inbyggd DSP (version 1 i mitt ex) som inte är så bra på att notcha bort pip men fantastisk på att plocka upp svaga signaler ur bruset. Variabel bandbredd mellan 2,7 kHz till 100 Hz, 20 minnen, scanning, inbyggd bugg m.m.m.m. Kul liten pryl.
Icoms billigaste rigg. Inte dum alls. Enkel att sköta, har det viktigaste som DSP för autonotch och brusreducering, möjlighet att montera 1 filter i 455 kHz för antingen CW eller SSB. Den har IF-shift, keyer, vox, preamp, attenuator m.m. Inte så dåligt för en rigg under 8 kilo. Man kan ansluta AT-180 för koaxialmatade antenner eller AH-4 för långwire om man vill ha automatisk matchning. Jag tyckte att AGC:n i SSB var för snabb, vilket gjorde att den lät lite ihålig och "knorrig" men det var lät fixat att göra AGC:n lite långsammare genom en modifiering som finns på nätet. Liten framåtriktad högtalare ger mycket bra kommunikationskvalité på ljudet. Denna radio har inte FM, inte ens som tillbehör utan det får man klara sig utan. Kör den med Heil headset med deras speciella Icom-element och har fått bra rapporter på det.
Ett av mina projekt var att få igång en gammal 740 och nu sitter den i hyllan, fullt fungerande. Mycket trevlig mottagare, har monterat FL-44 vilket inte gör den sämre. Bra PBT-funktion. Nackdel är att fläkten startar med sändaren och inte när det behövs via termostat vilket gör att den bli lite onödigt brusigt i shacket. Detta är en ren amatörtransceiver, ingen heltäckande mottagare alltså. Tillhör den gamla skaran av Icom som kräver mickar med högt gain, typ HM-7 och SM-5. Denna gick att få med inbyggd switchad nätdel precis som 745 och 751:orna.
Köpte den så fort den kom ut, var med på den första leveransen. Packade upp och började köra och fick en massa rapporter om att det lät konstigt. Det var svårt att få till inställningar med bandbredd och mickgain m.m. för att få godkända rapporter på bandet. Saknade möjlighet till justering av bas/diskant. Efter ett tag började jag höra en hög, skarp ton i högtalaren som var väldigt irriterande. Efter 3 dagar i shacket så packade jag ner den och skickade tillbaka den. Nu i efterhand har det ju framkommit att de första apparaterna som kom behövde modifieras för att fungera ok och alla som säljs idag är redan fixade från början. RX var jättebra på riggen och den var ganska trevlig i menyer och display. Det har visat sig att för att få dessa att låta något sånär bra skall man köra på bredaste sändarläget 100 - 2900 Hz, inte skära på någon sida alltså och antingen bygga om originalmikrofonen enligt beskrivningar på nätet eller ännu hellre kanske köra med en annan. Jag har på senare tid kört den med Icoms nya bordsmikrofon SM30 och fått ganska bra rapporter med denna uppsättning. Om man inte tycker om att den blir lite varm att ta på när den varit igång ett tag finns en jättebra mod på nätet (inget att pilla med under garantitiden kanske) där man minskar temperaturen med ca: 10 grader och förbättrar noggrannheten på den inbyggda termostaten. Håll inte på med extra monterade fläktar som förstör originalkonstruktionen vad gäller kylning.
RX mycket bra och lätt att sköta. Tester som gjorts nu på senare tid visar på ganska bra prestanda. Efter att ha haft den här i flera år nu har jag inget att klaga på. Tycker det är en fantastisk radio med bra mottagare och funktioner om man beaktar vad den kostar. När man jämför tester gjorda av bl.a. QST med apparater av samma prisklass och lite dyrare av andra fabrikat är detta en vinnare men det är ju till sist ditt eget intryck som räknas. För en icke pryl och knapp tokig som bara söker hyfsad prestanda och funktion för billig peng så kan jag inte annat än rekommendera denna. Har USB-uttag så man kan köra digitalt och fjärrstyra utan en massa extra interface. Bara koppla ihop med en printerkabel och installera drivrutinen och du får ett ljudkort till i datorn som egentligen är din radio.
Detta är en trevlig bekantskap. En lite nerbantad radio som inte har dubbla mottagare eller spektrumdisplay men för den delen inte gör något avkall på prestandan. Otroligt snabb DSP vilket ger en underbar noiseblanker, notch m.m. och möjlighet för extra roofingfilter som är billiga att köpa in. Jag valde att hoppa över 6 kHZ roofing utan stoppade i 3 vilket ger mig möjlighet att ställa om mellan 15 och 3 kHz vilket är fullt tillräckligt. "Skrytfaktorn" är inte så hög men som sagt, prestandan är jättebra och frågan är om man någonsin kommer behöva en bättre radio egenltigen... Den har USB-uttag precis som 7200 vilket förenklar möjligheten att köra digitalt och fjärrstyra m.m. Man hör på banden ibland att detta skulle vara en efterföljare till 7400 vilket inte stämmer riktigt. Denna har vare sig 2 eller 70 cm och det är en helt igenom ny konstruktion. Jag tycker nog att den mera är en avskalad 7600, i alla fall vad gäller prestanda.
Håller på och leker med den som bäst. Redan nu kan jag säga att jag köper konceptet med pekskärm rakt av. Makalöst smidigt att ändra vissa saker bara genom att peka, fantastiskt.
En drömrigg när jag var nybliven amatör men helt omöjlig att ha råd med. Nu dök det upp ett billigt ex i ett dödsbo och jag köpte den. Efter att ha lagt ner ett större antal timmar med justeringar och skruvande är den nu helt ok att använda och det känns skönt att äntligen har haft en sådan. Detta exet som jag fick tag på var högt serienummer ( över 7) så alla fabriksmoddar var gjorda och den har alla options med filter, keyer, ramboard m.m. Väldigt bra mottagare och audio peak filtret på CW går inte av för hackor. Denna rigg hade även original något som man i dag kallar för noisegate, d.v.s. man kan ställa in en nivå där mikrofonförstärkningen stängs av så att inte bakgrundsljud kommer med vid talpaus. Problemet med detta vet ju ni som kör med noisegate är att motstationen tror att man kör vox och börja prata så det blir dubblering.
Jaha, detta var de riggar jag kom på så här på en gång som jag haft i min ägo. Jag har haft flera men behöver nog ha några dagar på mig att rensa hjärnan och komma på de som saknas.