Riggtestarkväll på Svark i Jönköping

 
 
Det började med att Markus / SM7SMS tyckte att det skulle vara kul och testa en del riggar mot varandra
i ett försök att ta reda på hur dom håller måttet. Nästa ide var att man kanske skulle gör det som en klubbaktivitet. Sagt och gjort, vi spred ut att det skulle bli någon form av testning av riggar uppe på Svark
och raggade rätt på folk med lite olika riggar som kunde tänka sig att komma upp till Svark och även ta med sin ögonsten. Uppslutningen på den fronten gick inte att klaga på. Det kom folk från alla möjliga håll i södra Sverige och riggar ställdes upp på borden i rask takt. 15 st. olika stationer blev det till slut.

Svark med en av antennerna som skulle få de flesta riggarna att bekänna färg,
3 element på 40 meter.
 

Ett urval av riggarna på plats. Detta var vad vi kunde titta på.
ICOM 706, 751A, 756, 775DSP samt 781
Kenwood 570DG, och 850AT
Yaesu 100, 107, 840, 847, 920, 990 samt 1000D
Drake TR-7

5RME skriver ner synpuntker på de olika riggarna i samråd med olika testkörare.

 

Är det en station eller är det något som inte skall vara där ??
 
 

Djäklar, nu tryckte jag på två knappar samtidigt igen !!

 

Hmmm, man kanske skulle skaffa en sådan här nästa gång man byter ?
 

Vad är den knappen till för ??
 

En av många olika diskussioner, om preamp, modulation m.m.


 
Summeringa av intrycken av de olika riggarna kommer att presenteras senare så jag ger mig inte in på detta nu. Däremot kan jag inte låta bli att ge några egna helt personliga kommentarer. Ett stort tack till de som rest hit med sina riggar från alla håll. Det var folk från Ljungby, Växjö, Eksjö, Vetlanda, Stockholm, Ödeshög, Sävsjö och jag har säkert glömt någon. Alla dessa personer ställde upp och gav de intresserade en chans som dom kanske aldrig kommer att få igen, det vill säga möjlighet att få se och höra på olika riggar av olika fabrikat på en och samma gång med samma antenn. Frågan är om detta har gjorts tidigare i Sverige ??

Alla som var där oavsett om de ställde upp med rigg eller inte var ju intresserad av att se lite på konkurrensen så de flesta tyckte nog att det var intressant. Men att det i en stad som Jönköping med så många amatörer inte kommer mer än några stycken från hemmaklubben det är lustigt. Antingen är man inte intresserad av olika riggar, eller så är man så säker på att man har det bästa så varför bry sig, vad vet jag. För mig innebar denna test en hel del jobb, dels riva ner grejerna hemma, köra ner och hjälpa till med uppställningen på Svark, plocka ner igen och sedan ställa upp det på plats igen men det var värt allt "besvär" flera gånger om. Synd att flera som inte hade behövt jobba mer än att ta sig upp till klubben inte gjorde det.

Detta var antagligen sista aktiviteten för ICOMOBILEN detta år, förresten får jag tacka de som var med på 80 meter när jag åkte ner och hem under Lördagen. Kul med lite aktivitet.

73 de 5SUH / Janne

Startsida