Köpte in ett gammalt SB-1000 med bränd bandomkopplare på 160 meter.
Ett ganska vanligt fel på dessa enligt internet, det blir tydligen ett överslag som bränner sönder dom.
Hade först tänkt att byta hela omkopplaren men efter att ha sett hur mycket jobb det var att göra detta valde jag
att testa och bara byta själva omkopplarkontakterna, något jag inte gjort förut så det var ju lite intressant att testa.
Det visade sig att det var 2 kontakter som var uppbrända, dels den för 160 meter som var helt avbränd och
dels en för 40 meter som i och för sig hade lite kontakt kvar på ena sidan men väldigt lite. Midsommarafton, inget särskilt att göra så varför inte ta sig an detta projekt?
Hade tur att hitta ett omkopplardäck som hade samma kontakter, här en bild från när jag testade att slipa bort niten och montera en skruv istället på den lösa omkopplaren.
Det var bra att göra detta vid sidan om för då kunde jag kapa skruvarna till rätt längd med en gång.
Här de två kompletta nya kontaktblecken som väntar på att bli monterade.
Räddaren i nöden eftersom jag inte hade något som jag kunde använda till detta. Ett sortiment med småskruv M2, M3 och M4 med muttrar och brickor. Det var M2 jag behövde.
Här har jag lött bort kopplingarna till de två aktuella kontakterna i fråga så nu är det bara att ta fram den lilla dremeln och slipa bort nitarna.
Som ni ser på bilden ovan och på denna så finns det inte mycket kvar av de fjädrarna kontaktblecken.
De gamla är borta och en ny på plats och montering av den andra pågår. "Tredje handen" består av en radergummi inklämt som håller skruven och ena sidans kontakt på plats.
Sådär, nu sitter dom nya på plats, muttrarna låsta med grönt nagellack :-) Innan jag låste allt testade jag att vrida på omkopplaren ett antal gånger för att se att allt löper fint.
Det färdiga resultatet. Allting anslutet igen och brickan ni ser på bilden som är lödd ihop med kontakten för 160 meter skall enligt info från nätet motverka problem i framtiden.
Den kallas "Corona washer" och är tydligen något Ameritron kommit på och implementerat på deras version av detta steg AL80A
De gamla kontakterna som det inte var mycket kvar av.
Körde igenom steget på alla band. 50 W in 500 W ut och här på bilden 160 meter så det verkar som om allt är ok.
Finns en hel del kvar att göra med detta PA för att det skall bli riktigt bra. Den brummande 60 Hz solenoiden för starten skall ersättas med ett relä, jag skall montera ett NTC-motstånd
för startströmmen och framförallt måste jag göra något åt fläkten. Jag har haft en hel del SB-1000 på bänken i verkstaden och fläkten hörs normalt inte mycket. När jag startade detta
fick jag en chock. Inte för att den skramlar eller har lagerljud eller så utan den blåser helt enkelt något otroligt mycket och ljudet från luftflödet är extremt störande. När jag testkörde det
på 80 meter med ca 600 W ut på SSB gav fläkten ifrån sig 100 W när jag inte sa något trots att jag försökte hålla mikrofonen en bit bort. Här krävs alltså lite detektivarbete för att ta reda på vad
originalfläkten heter så jag kan kolla upp CFM (cubic feet per minute) och ersätta den som sitter i med något passande. Är det någon som läser detta och vet vad det skall vara för fläkt
så hör gärna av er. Har ni ett SB-1000 så kanske det går att titta in genom gallret på höger sida och med lite tur kanske man kan läsa på fläkten den vägen.
Smidigt att montera ett NTC motstånd för lite slowstart på detta PA, bara att skruva dit i en plint och klippa av en bygel. Kameran ville inte fokusera på det jag ville HI.
Nu är den brummande solenoiden borta och ersatt av ett 230 V relä. Nu hör man lite brum från trafon som man kan om man vill minimera med skärmplåt av aluminium men
jag tycker det är så lite så det får vara så länge.
Har monterat ett seriemotstånd på 1 kohm till fläkten för test. Tycker den blåser på alldeles för mycket ändå så troligen blir detta den nya fullfarten och sedan kommer jag montera
ytterligare ett seriemotstånd som jag kortsluter med en termostat placerad vid utblåsningsluften ungefär som dom gjort på t.ex. Drake L7.
Men jag avvaktar med detta ett tag då steget nu får gå i testdrift med radion i verkstaden under en tid så jag vet att allting fungerar som tänk innan jag gör mer med det.
Var inne på hovleverantören och köpte 4 st. gummikuddar som jag tänkte montera under trafon som från början är skruvad direkt i chassiet.
Tro det eller inte men brummet försvann helt. Ifrån att vara så högt så att motstationerna undrade vad det är som låter i bakgrunden till att det är helt tyst, inte så mycket som ett hummande.
Nu tror jag att jag vet vad fläkten skall ha för värde så jag tror jag köper in en ny PAPST 115 V AC med 50 CFM för att istället sätta in någon gammal som börjar skramla efter ett tag.
Som jag sa ovan så kommer jag termostatstyra fläkten för att hålla ner ljudet vid RX och litet effektuttag.
Hittade till sist en passande fläkt på "rea" på Elfa så jag beställde en sådan för att kunna göra klart steget. Nere till vänster den gamla 220 V fläkten som passat bra till att kyla 2 rör.
Den gamla fläkten satt fastskruvad i chassiet men jag monterar den nya med monteringsmaterial av silikongummi som är gjort för att montera dessa fläktar vibrationsfritt.
För att fläkten inte bara skall hänga i dessa har jag 2 st. "fötter" (biltema möbeltassar av ganska mjukt gummi) som fläkten står på, dessa avlastar bra.
Monterat och klart. Fläkten sitter ganska ordentligt men är lite rörlig om man tar tag i den.
Monteringen sedd från andra sidan. När man dragit igenom fästena så att de expanderar på andra sidan plåten så är det bara att klippa av "handtaget" man dragit i.
Nu sitter alltså fläkten med endast silikongummi och den inbyggda brickan i fästet ligger mellan chassiet och fläkten så inget kontakt alls mellan fläkt och plåt.
Bild från provkörning. Enligt manualen har steget en genomströmning av 50 CFM som motsvarar ca: 97 kubikmeter i timmen. Den nya fläkten har 57 CFM som är ca 102
kubikmeter i timmen och den är nästintill ljudlös, framförallt om man jämför med reamotorn som satt i tidigare som inte var original.
Byt inte fläkt till en tystare med mindre kapacitet utan att först kontrollera vilket luftflöde som är rekommenderat. De flesta steg med 3-500Z har ju 2 rör och där behövs mer flöde.
Så om man ger sig på att göra något sådant här så är det på ens eget ansvar att se till att kylningen blir tillräcklig. Ibland kanske det måste låta lite om effektnålen skall röra på sig :-)
Men om man kör detta steg moderat, runt 5-600 W så kommer nog detta att fungera, tycker personligen att det är vansinne att pressa ut mer effekt på ett 3-500Z även om det går.
Nu kommer jag att testköra det här lite grand på ringar på mornar m.m. ett tag innan jag anser att det är klart och sedan får vi se vad som händer med det och hos vem det hamnar.
Janne / SM5SUH