Hur man tar bort en sten som sticker upp på vägen!

 

Har i flera år retat mig på en sten som sakta men säkert sticker upp mer och mer på grusvägen hemma.

Om det är en "liten" sten eller stor eller kanske del av ett berg har jag ingen aning om men den är helt omöjlig att rubba i alla fall.
Har ju hört talas som snigeldynamit men har liksom aldrig tagit tag i det men nu i midsommarhelgen var det dags.

 

Det är den till höger som är problemet och här har jag skrapat undan en del av vägens bärlager för att komma åt ordentligt.

 

Flera hundra meter till elström, vilken tur att vi på landet har elverk. Detta är på max 1200 W och slagborrmaskinen är på 620 W så det borde gå bra.

 

Bara att mata på, här en lite rast för borrmaskin, elverk och min rygg.....

 

Sedan var det till att blanda till snigeldynamiten och det var ganska jobbigt. Det skall användas ganska lite vatten och det är väldigt trögt i början men efter en stund aktiveras ett
tillsatsmedel och det börjar blir flytande och då har man 10 minuter på sig att få i det i hålen. som ni ser på bilden har jag även borrat och fyllt i några hål diagonalt ner i stenen från sidan.

 

Fyllde igen runt stenen så det gick att köra över den igen och dagen efter när jag gick upp för att titta kunde man se tydliga sprickor i den.

 

Här har jag frilagt den lite mer för att kunna se. Vissa bitar är ganska lösa men på vissa ställen behövdes lite hjälp av slagborren inställd på endast slag och en mejsel istället för borr.
Det hade säkert gått lika bra att drämma till den med en slägga men nu hade jag ju maskinen så det fick bli den istället.

 

Det blev en lite hög med "sprängsten"

 

Hålet igenfyllt och dags att gå och slänga iväg delarna av stenaset.

 

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att det fungerade som tänkt. Lite jobbigt att borra hål och man måste har ganska kraftiga grejer. Rekommenderade dimensioner är
30-40 mm i diameter och 300 mm djupt. Jag körde 20/200 och det fungerade ju det med. Blandningen av pulver vatten är viktigt att man gör rätt med, 2-2,2 deciliter till 1 kg pulver.
Skall man blanda större mängd än detta rekommenderas en borr med "visp" och som sagt, väldigt viktigt att man inte lockas att blanda i mer vatten när det går trögt i början utan bara
röra på och efter ett litet tag som genom ett trollslag börjar det blir tunnar och man kan röra ut det till en smet.

Det värsta med alltihop är att nu när jag vet att det fungerar så har svärmor två stenar uppe vid infarten till sitt hus, arma rygg, elverk och borrmaskin.......

 

Startsida