Här nedan kommer jag i mån av tid och minne ställa upp de slutsteg  jag har eller har haft under åren. I vissa fall när jag kommer ihåg något särskilt så finns det väl en och annan kommentar om steget eller händelser runt dem. Det är inte alldeles säkert att stegen står i den ordning som jag ägt dem även om jag försöker komma ihåg rätt. Kommentarer och vissa slutsatser om stegen är mina personliga och i vissa fall kanske inte överensstämmande med dina uppfattningar.

Just nu är det 24 olika modeller men jag kommer säkert på fler. Några av dem har jag haft flera stycken av men tar bara upp dem i gång för det.

Om ni vill se hur slutstegen ser ut och läsa lite mer info om dom så har jag länkat varje rubrik till info om radion på www.rigpix.com eller annat så det är bara att klicka på slutstegsnamnet så öppnas ett nytt fönster med bild och info.

Om ni upptäcker några sakfel i min text så uppskattar jag om ni gör mig uppmärksam på detta.

 

Icom IC-2KL + IC-AT500        10 - 160 meter + warc.

IC-2KL är ett transistoriserat slutsteg på 500 W som styrs automatiskt från riggen. IC-AT500 är en automatisk matchbox som kopplas ihop med IC-2KL. Körde dessa ihop med 781:an och det var mycket trevligt. Man byte band på riggen, steg och matchbox följde med utan att man behövde fundera på det utan det vara bara att köra. Hoppade runt på banden som en galning under vissa contests för att jaga nya länder eller prefix och då var det fantastiskt att ha dessa. En liten dröm jag har är återigen få tag på en uppsättning men det är inte lätt att hitta tyvärr.

 

Linear AMP UK Explorer 1200        10 - 160 meter + warc.

2 st. Amperex 3-500ZG. 130 W max in och 1300 W ut. Mycket kraftig konstruktion och helt täckt yttersvep vilket gjorde det lättplacerat. Kylluft via en papstfläkt på baksidan passerar rören och socklar för att sedan passera ut neråt/bakåt genom "gälar" i botten. Väldigt tyst för att vara ett steg med 2 * 3-500Z. "hyfsat" billiga rör om olyckan skulle vara framme.

 

Loudenboomer MK II        10 - 80 meter.

I original 1 st. Eimac 3-400Z. ca: 500 W. Separat nätdel. Köptes upp av Hallicrafters som ändrade lite exteriört och sedan sålde den under namnet Hallicrafters HT-45. Kylning via övertrycksfläkt genom skorsten av glas för att sedan låta luften passera ut genom den hålade ovansidan. Kul grej var att när man skulle köra 80 meter så räckte inte C till utan man fick koppla in ytterliggare C via ett reglage.

 

Dentron MLA-2500        10 - 80 meter.

Litet kompakt slutsteg som ger bra effekt, 1200 W. 2 st. 8875 som idag är helt omöjliga att få tag på. 8874 är elektriskt samma rör men med vertikal kylning istället för horisontell så genom att bygga om kylningen från friluft till tryckbox och leda kylluften genom kylflänsarna på 8874 så kan man förlänga livet på detta steg. Det finns gott om exempel på olika ombyggnader på internet.

 

Commander 2500        10 - 160 meter + warc.

Första steget som gjorde mig medveten om spänningsfallet i mina ledningar :-) 2 st. Eimac 3CX800A7, 60-70 W in skulle väl kunna leverera mellan 1,5 och 2 kW ut men strax efter 1 kW så hände det inte mer för mig. Ju mer jag ökade ineffekten, ju gulare blev belysningen i huset. Kraftigt och bra i sin konstruktion. Ganska tyst. Normal kylning av keramiska rör, d.v.s. övertryck i box under röret och luften passerar igenom kylflänsen och leds ut genom ett hål på ovansidan. Inte roligt att köpa nya rör om det skulle hända något.

 

Sommerkamp FL-2277B        10 - 80 meter.

Samma steg som FL-2100B, se nedan, men såldes med namnet Sommerkamp.

 

Yaesu FL-2100B        10 - 80 meter.

2 st. 572b, 600 W. Litet, tyst och funktionssäkert slutsteg. Jämn effekt oavsett band. Billiga rör om man skulle behöva nya.

 

Heathkit SB-200        10 - 80 meter.

Samma data som FL-2100B ovan men eftersom dessa steg såldes i byggsats kan lite varierande kvalitet och funktion finnas. Ofta lägre effekt på de högre frekvenserna. Saknar omkopplare för standby/operate. Trots sin höga ålder på +30 år så kan man fortfarande köpa mycket nya delar för ersättning/uppdatering på Harbach electronics (se under länkar).

 

Heathkit SB-220        10 - 80 meter.

2 st. Eimac 3-500Z,  1000 W. En slitvarg. 2 lägen på högspänningen för CW/Tune samt SSB. Såldes precis som SB-200 i byggsats. Trots sin höga ålder så kan man fortfarande köpa mycket nya delar för ersättning/uppdatering på Harbach electronics (se under länkar).  "hyfsat" billiga rör.

 

Ameritron AL-80A        10 - 160 meter + warc.

1 st. 3-500Z och enligt manualen helt otroliga 1000 W ut (undrar hur länge det håller då?) När Heathkit slutade hade de ganska nyligen introducerat sitt SB-1000. De sålde detta koncept till Ameritron som fortsatte att tillverka det under eget namn, AL-80A. Viss uppdatering gjordes, softstart m.m. Ganska högljutt i fläkt och transformator men som sagt, enligt manualen ett riktigt kraftpaket.

 

Yaesu FL-2100Z        10 - 160 + warc.

Uppdaterad version av klassikern FL-2100B. 2 st. 572b, 600 W. 9 lägen på bandomkopplaren vilket gav avstämda ingångar på alla band. OBS, de första FL-2100Z som kom ut hade inte separata avstämda ingångar för warcbanden utan en 6 läges omkopplare för de vanliga banden i stället. Tyst gång, jämn effekt på alla band och billiga rör.

 

Acom 1000        6 - 160 meter + warc.

1 st. GU74B +1000 W vid 60 w in. Modernt steg med mycket elektronik till din hjälp. Skyddskretsar för i stort sett allt. Display som ger dig varningar och besked om hög SWR, dags att dra ner driveffekten, för hög ström m.m. m.m. Skyddskretsar i 3 olika steg beroende på feltyp, 1:a steget en blinkande uppmaning i displayen att .t.ex.. minska effekten. 2:a steget kopplar över steget i standby vid t.ex.. för hög SWR. 3:e steget stänger ner stegen helt vid t.ex.. kortslutning i röret. Steget klarar att ta hand om över 500 w reflekterad effekt vilket gör att man kan använda det som matchbox mot antennen om det behövs till SWR 3:1, på vissa band högre. Information du kan få i displayen är: output power, forward power, reflected power, antenna SWR, drive RF power, RF power gain, plate current, high voltage, plate RF peak, screen current, DC input power, temperatur kylluft. Steget har ett hjälpmedelssystem för snabb avstämning vilket gör att det tar ca: 5 - 10 sekunder att stämma av när man bytt band trots att det är helt manuellt. Vid avstämning går en dämpningskrets in som håller ner effekten och man få i displayen vägledning med pilar hur man skall vrida rattarna och indikation när man har kommit rätt. Detta steg är i det närmaste helt omöjligt att köra sönder men tanke på alla skyddskretsar som finns plus att dämpningskretsen går in automatiskt om man försöker köra snedavstämt. Det är så tyst att du faktiskt inte hör att det är igång. Skulle man köra sönder röret så kostar dessa under 1000:-  inkl. frakt från ryska surpluslager.

 

Ameritron ALS 600      1,5 - 30 MHz utan hopp fördelat på 6 band på en omkopplare.

Litet transistoriserat slutsteg med max 600W ut. Ingen avstämning behövs utan har man bara en antenn med SWR under 2:1 (eller en extern matchbox) så kan man köra. Lite ojämn effekt över banden. De lägsta och högsta banden har man ca: 450 W på och på banden i mitten ger det gott och väl 600, ibland 650 W ut. Separat nätdel i matchande låda. Min är av den traditionella typen med tung transformator och ger en del brum ifrån sig. Placeringen av den blev därför på golvet eftersom kabeln ändå räckte och av/på sköts ifrån PA-enheten så det fungerar bra. Det finns även en switchad version av nätdelen som man kan välja vid nyköp eller skaffa som tillbehör till t.ex. sommarstugan. Då behöver man ju inte bära med sig mer än den lätta PA-enheten när man åker dit. Har använt det en hel del och om man kör med marginal på drivningen och kanske ca: 50 W mindre ut än max då har jag fått bra rapporter. Kör man det hårt däremot vill det gärna "bredda ut sig " lite grand.

 

Amp Supply LK450

Mycket gediget slutsteg uppbyggt på 1 st. 3-500Z. Bandswitch och andra saker kraftigt dimensionerade, troligen för att de använde samma till deras andra versionen med fler rör och högre effekt. När jag köpte det skramlade fläkten så det var bara att byta ut. Original körs fläkten med seriemotstånd för lägre varvtal och sedan kan man via en omkopplare på framsidan höja varvtalet vid .t.ex.. RTTY eller contest genom att kortsluta denna. Det är väl ok med en omkopplaren men jag tycker inte att det skall åligga operatören att bestämma när mer kylning behövs så jag monterade in en termostat på 50 grader som är parallellkopplad med omkopplaren på framsidan så man har både automatik och manuellt val. På bilderna kan man se termostaten monterad (prototyp) på en aluminiumremsa bredvid röret så att den känner strålningsvärmen från anoden. På en annan bild kan man se det stora gröna effektmotståndet med justerbara tappar som jag använt för att bestämma varvtalet vid låg och högfart. Maxeffekt på detta torde vara runt 7 - 800W men manualen säger 1000W och det ger det säkert ett tag men jag är lite mer rädd om röret än så så det får räcka med 700 W som mest.

 

Linear AMP UK Challenger III

10 - 160 meter, 9 läges bandomkopplare, d.v.s. 1 läge med avstämd ingång för varje band inkl. warc. 2,5 kVA transformator, 3600 V till ryska röret GS35b som ursprungligen var tillverkat i Novosibirsk för radar på UHF med prestandan satt till 1500W. Ganska snart upptäckte amatörer att detta rör fungerade ypperligt ända ner till 160 meter och klarade effekter uppemot 2500 W. I detta PA är specifikationen satt till 1500W och det ger det utan att förta sig på något sätt. 1500W tas ut vid ca: 90 - 100 W inmatat och ca: 1 A anodström och 300 mA skärmgallerström. Maxvärden är 130 W inmatat, 1,5 A anod och 400 mA galler. Tyvärr har jag inte elnät i huset som ger mig möjlighet att testa detta (ännu). Om oturen är framme och man behöver ett nytt rör köper man det på Ebay för ca: 1200:- inkl. frakt vilket är ett superpris för den effekten. Röret väger nästan 3 kilo inkl. kylaren, se bild i rubriklänken ovan. Detta steg tillverkas ännu av Linear AMP UK

 

Dentron Clipperton L

Detta har jag precis fått hem och kört ett tiotal QSO med. Något eller alla rör är lite trötta så man kan ligga på ca: 7-800 W ut men det skall klara uppåt 1200 W PEP när allting är fräscht. I höst och vinter kommer jag att försöka skaffa bättre rör för att se om jag kan få det att leverera som det ska. Detta ex. tillhör de sista serierna som lämnade fabriken i början på 80-talet eftersom det är utrustat med original avstämda ingångskretsar som kopplas in via reläer styrda från bandomkopplaren. Nu har jag kört detta PA ett tag med 4 nya rör (kinesiska Shuguang), ja jag vet att vissa av er rynkar på näsan åt kinesiska rör men faktum är att det finns inga andra nytillverkade, sedan spelar det inte roll vad det står på dom. Shuguang fabriken är den äldsta rörfabriken i Kina och de flesta av er som haft någon rörrig har antagligen haft rör från denna fabrik i den. Visst det kanske har stått något annan namn på dom men de har kanske kommit därifrån. Sedan finns det ett gäng "generic China made" som man kanske inte skall lita på helt och hållet men de kan nog funka de med även om jag inte skulle köpa några. Hur som helst. Fick hem rören och stoppade i dom och nu har jag kört med PA:t i en månad på mest 40 meter men även på 80 och 20 och det funkar bra. Jag brukar "tuna upp" det på lågspänning till ca: 5 - 600 W och sedan slå över till högspänning och då har man runt 900 W ut och det räcker ju. Men givetvis har jag testat och sett att det i alla fall lämnar 1100W på topparna utan att klaga men som sagt, varför plåga grejerna.

 

Yaesu FL-2100

Köpte detta mest för att det skulle stå jämte min FT-one men jag kunde ju inte låta bli att mixtra lite med det. Mer info om detta om du klicka på FL-2100 i rubriken.

 

Amp Supply LK500-ZC

Köpte detta till 80/40 meter DX säsongen 14/15 och kommer under sommaren jobba med det lite grand. Mer info om detta om du klicka på  LK500-ZC i rubriken.

Detta PA är tänkt att ha som hjälp vid dåliga konditioner på 40 och 80 meter lokaltrafik.

 

Drake L-4B

Senaste projektet som står uppe i verkstaden för diverse tester m.m. Lite reservdelar är beställda men inte på plats ännu. Mer info om detta om du klicka på  L-4B i rubriken.

 

Alpha 8410

Jag säger bara 33,4 kg, 20 A på primären, 3 kW anodförlust, 3,5 kVA transformator, 100% duty cycle m.m.

Vinterns PA för DX på framförallt 40 och 80 meter har gjort entré.

 

Tokyo Hy-POWER  HL-2K

Köpte ett PA på DX-radio som är lite ovanligt och tillhör de som är mycket välbyggda och snygga att titta ner i. ca: 3 kW input på 2 * 3-500Z(G), klicka på rubriken för lite bilder och info.

10 - 160 meter inkl. Warc på egna lägen på bandomkopplaren och avstämda ingångar.

 

Henry 2KD-3

Fick tag på en desktopversion av en gammal klassiker Henry 2K-3, den har då tillägget D för desktop i namnet så den heter 2KD-3 Jag har fixat en del fel men det finns en del att göra till.

Det kommer ta ett tag innan denna är klar och kan användas men det får ta sin tid, kanske jag sparar den till pensionen eller bara ställer undan den? Lite bilder och info om ni klickar på rubriken.

 

Ameritron AL-1200

På DX-radio utannonserades ett AL1200 som röret hade gett upp i så det såldes utan rör. Då dessa rör är ganska dyra och jag inte visste om det jag hade på hyllan var ok blev det lite funderingar
och tankar innan jag vågade ta chansen och köpa något som man inte visste om man fick igång eller inte men till slut bestämde jag mig för att köpa det. I värsta fall hade man fått sälja det igen helt eller
i delar till de som behöver reservdelar. Denna modell använder samma chassi och många ingående delar till flera av Ameritrons slutsteg så jag borde kunna få igen pengarna tänkte jag.

Bilder och hur det gick kan ni se om ni klickar på rubriken till denna text.

Nedan lite text från Ameritrons hemsida om denna "baby"

What makes Ameritron AL-1200 stand out from other legal limit amplifiers? The answer: a heavy duty power supply that loafs at full legal power. It can deliver power of more than 2500 watts PEP two tone output for a half hour!

The heart of the AL-1200 power supply is a highly efficient Peter Dahl tape wound Hypersil transformer weighing 32 pounds. It is equivalent to a 45 pound transformer using standard E-I laminations.


High Current computer grade capacitors
You get genuine high current, full height computer grade capacitors with screw-on terminals; not short stubby, light duty soldered in "capacitors" that cant dissipate the heat generated by high current.

Why some filter capacitors explode
The failure of carbon equalizing resistors, used in most amplifiers, is the primary cause of filter capacitor failures. When a carbon resistor gets hot its resistance drops, causing more current to flow, causing the resistor to get hotter. This destructive cycle repeats until the carbon resistor opens and causes excessive voltage on the capacitor -- the capacitor can explode. Carbon equalizing resistors cant fail in the AL-1200. Why cant they fail? Because no compromise wire wound SEVEN WATT 50 K ohm equalizing resistors, not the 2 watt 100K resistors others use, safely protect each filter capacitor. Plus, the lower value gives you better voltage regulation.

A Direct short wont blow these rectifiers
The AL-1200 rectifier board uses diodes rated for a massive surge current of 200 amps. You can accidentally short the high voltage supply and the diodes wont blow! Will the amplifier you`re considering withstand a direct power supply short?

 

Drake L7

Köpte ett Drake L7 på DX-radio som annonserats ett tag utan att någon brytt sig om att köpa och när det kom ut på nytt kunde jag inte låta bli trots att jag hade hyllorna fulla med steg redan. Men snacka om att jag fick en överraskning när jag hämtade upp det och såg vilket otroligt skick det var i. Jag fick lite mer info vad som låg bakom och i och med det en förklaring till hur det såg ut. Klicka på länken i rubriken för att se bilder m.m.

 

Heathkit SB-1000 med bränd bandomkopplare.

Köpte detta och klicka ovan för att se hur jag löste den brända omkopplaren.

 

Startsida